23 Kasım 2016 Çarşamba

Kaynakçılığın konuşulmayanları

KAYNAKÇILIĞIN KONUŞULMAYANLARI

Kaynakçı güvenlik malzemeleri

kaynakçı gözlüğü
kaynakçı deri kıyafetleri
kaynakçı deri ceketler
kaynakçı  deri önlük
kaynakçı  başlıkları
kaynakçı  eldivenleri
kaynakçı   deri tozluklar
kaynakçı  kollukları
kaynakçı  ayakkabıları
kaynakçı ısı ve aleve dayanıklı elbiseler
kaynakçı korunma levhaları


duman emici sistem üreten firmalar

Akrakol
Saturn makina
Teka
Ünveren
Oerlikon
Askaynak

• Kaynakta Oluşan Hava Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri
Kaynak ve kesme işlemi sırasında insan sağlığına zarar verebilecek zehirli gazlar, duman, metal buharı ve partikülleri çıkmaktadır. Emisyon maddesi denilen bu maddelerin özellikle solunum yollarına zararı büyüktür. Kaynak dumanında bulunan çeşitli maddeler örneğin krom, nikel, arsenik, asbest (amyant), manganez, silisyum, berilyum, kadmiyum, azot oksitleri, karbon oksit klorürü (fosgen), akrolin, flüor (fluorin) bileşikleri, karbon monoksit, kobalt, bakır, kurşun, ozon, selenyum, çinko zehirli maddelerdir. Bu metallerin buharı, parçacıklarının solunum yollarına ve ciğerlere yerleşerek solunum sistemini zamanla fonksiyon dışı bırakması söz konusudur.

Genel olarak kaynak dumanı;
•   Kaynak edilen esas metalden veya kullanılan dolgu metalinden,
•   Kaynak edilen metalin üstünde mevcut olan kaplamalar ve boyalardan, veya örtülü elektrodlarda elektrod üzerindeki örtüden,
•   Tüplerden tedarik edilen koruyucu gazlardan,
•   Arkta ultraviyole ışınların ve ısının etkisi ile oluşan kimyasal reaksiyonlardan,
•   Kullanılan yöntem ve dolgu maddelerinden,
•   Çalışma ortamındaki hava kirliliği, örneğin kaynak öncesi yapılan temizleme ve yağ sökme işlemleri sonucunda oluşan buhardan kaynaklanır.


Kaynak ve kesme işlemi esnasında oluşan dumandan korunulmadığı taktirde, insan sağlığı üzerinde yaratmış olduğu kötü etkileri listelemek kolay değildir. Çünkü kaynak dumanı zararlı olduğu bilinen birçok madde içermektedir. Kaynak dumanı akciğer, kalp, böbrek gibi vücudun herhangi bir parçasını ve merkezi sinir sistemini etkileyebilir. Sağlık açısından kaynak dumanından korunmayan personel çok büyük risk almaktadır.

Kaynak alan göz ışığa karşı duyarlı hale gelir. Bu yüzden bu sorun ile mücadele eden kişilerin mümkün mertebe karanlık ortamlarda durmalarında fayda var. Aşırı ışıklı ortamlar ciddi anlamda rahatsızlığınızın olumsuz etkilerinin artmasına neden olacaktır. Karanlık ortamlar ise iyileşme sürecinizi hızlandırır.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder