19 Temmuz 2017 Çarşamba

Düşük ücret ağır çalışma ve ölüm

Temmuz ayının ilk iki haftasında 94 işçi öldü. Emeği gasp eden taşeronluk ölümlere neden oluyor…

ANKARA BÜROSU
 
İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin, Temmuz ayının ilk iki haftası ile ilgili paylaştığı veriler ülkemizde iş kazalarının geldiğini korkunç boyutu gözler önüne serdi. İSİG’e göre Temmuz ayının ilk 14 gününde en az 94 işçi çalışırken yaşanan kazalar sonucu hayatlarını kaybetti.
 

TAŞERON, EMEĞİ GASP ETTİĞİ GİBİ, ÖLÜME DE SEBEBİYET VERİYOR
 

Çalışma hayatında yaşanan mağduriyet ve haksızlıkların nedeninin başında taşeron sistemi geliyor. Emeğin karşılığının alınmadığı sistem olan taşeronluk, emek dışında işçi hayatına kast ediyor. Veriler göz önüne alındığında iş kazalarında hayatlarını kaybeden işçilerin büyük çoğunluğunun taşeron işçi olması da bu durumu ortaya koyuyor.
 

RESMİ TATİLDE DE İŞÇİ HAYATINI KAYBEDİYOR
 

İş kazalarında göze çarpan bir diğer korkunç veri ise resmi tatil günlerinde neredeyse diğer günlere oranla daha fazla yaşanıyor olması. Düşük ücretler nedeni ile yaşamlarını geçindirmeye çalışan işçiler resmi tatillerde de mesai ücreti almadan çalışmaya zorlanıyor. Çoğu işyerinde zaten alınmayan tedbirler, resmi tatil nedeni ile hiçbir yetkilinin olmaması sonucu işçiler kazaların insafına bırakılıyor.

Millî Gazete 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder