16 Haziran 2017 Cuma

D-8’in ekonomik gücü 3.7 trilyon dolara ulaştı

54. Hükümetin Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın önayak olmasıyla 15 Haziran 1997’de kurulan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü bugün 20. yılını geride bıraktı. Teşkilat, 20. yılında 3.7 trilyon dolarlık ekonomik güce ulaştı.

54. hükümet Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından 20 yıl önce kurulan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü; Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya arasındaki işbirliğini geliştirmek, ekonomik ve sosyal ilişkileri zenginleştirmek amacıyla 15 Haziran 1997 tarihinde hayata geçirildi.
 
Türkiye’nin ev sahipliğinde bir araya gelen D-8 ülkeleri, İslam dünyasının bölgelerinde öncü ülkeleri olarak dikkati çekiyor. Türkiye ve Endonezya, dünyanın en büyük ekonomilerinin yer aldığı G20’de de bulunuyor.
 
Örgütün kuruluş deklarasyonunda işbirliği alanları olarak ticaret, sanayi, iletişim, enformasyon, finans, bankacılık, özelleştirme, kırsal kalkınma, bilim, teknoloji, yoksullukla mücadele, insan kaynaklarının geliştirilmesi, tarım, enerji, çevre, sağlık, turizm, kültür ve spor sıralanıyor.
 

KÜRESEL TİCARETİN YÜZDE 4’Ü

D-8 Örgütünün yayınladığı verilere göre teşkilat ülkeleri, 2015 yılı itibarıyla toplam 1 milyarı aşkın nüfusa ve 3.7 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaştı. D-8 ülkelerinin ihracat hacmi aynı dönemde 693 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu ticaret hacmi, 16.4 trilyon dolarlık küresel ticaretin yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturdu.
 
Örgütün kurulduğu tarihte ortalama 2 bin 207 dolar olan üye ülkelerdeki kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla, 2016’da 4 bin 645 dolara yükseldi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder