26 Mart 2017 Pazar

Ak Saray'a harcanan parayla ne yapılabilirdi?

ABD merkezli USA Today gazetesi, yeni cumhurbaşkanlığı binası Ak Saray'ın yapımına harcanan parayla neler yapılabileceğinin listesini hazırladı.

RADİKAL – ABD merkezli USA Today gazetesi, yeni cumhurbaşkanlığı binası Ak Saray’ın yapımına harcanan parayla yapılabilecekleri listeledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’ın makam olarak kullanacağı binanın yapımına 1 milyar 370 milyon lira harcandığını vurgulayan gazetede yer alan makale, “Eğer Tayyip Erdoğan’ın Taksim Meydanı’ndaki eylemcileri şiddetle bastırması, sizi, onun bir diktatör olduğuna ikna etmeye yetmediyse, belki yeni ve çılgın sarayı bu işi görür” sözleriyle başlıyor. 

Ak Saray’ın bin odası ve dünyanın en büyük başkanlık sarayı olduğunu hatırlatan gazete, binaya harcanan parayla yapılabilecekleri şöyle özetledi: 

1. Türkiye ’deki Suriyeli mülteci kriziyle baş edilebilirdi: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu’nun Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için 500 milyon dolar ayırması gerektiğini belirten gazete, “Erdoğan bunu ödeyebilir ve elinde hala 115 milyon dolar kalırdı” diyor. 

2. Ebola durdurulabilirdi: Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, ebola salgınını sona erdirmek için 987.8 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu açıklamıştı. Gazete, “Hali hazırda katkıda bulunan ülkelerin bağışlarıyla Erdoğan’ın sarayına harcanan paranın toplamı sihirli rakamı geçiyor” ifadelerini kullandı. 

3. Birkaç ülkedeki insanî yardım ihtiyaçları karşılanabilirdi: Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, bir yıllık küresel insanî yardım ihtiyacını 9.9 milyar dolar olarak hesaplamıştı. “Erdoğan’ın sarayına harcanan para Suriye, Sudan, Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Somali gibi milyarca dolar yardıma ihtiyaç duyan ülkeler üzerinde büyük bir etki yaratabilirdi” diyen gazete, bu paranın Afganistan (406 milyon dolar), Irak (312), Orta Afrika Cumhuriyeti (565) ve Yemen’in (592) tüm yardım ihtiyaçlarını karşılayacağının altını çiziyor. 

4. Ankara’daki herkese 136, İstanbul’dakilere 44 veya ülkedeki herkese 8 dolar verilebilirdi: Ankara’da 4 buçuk milyon, İstanbul’da 14 milyon ve ülke genelinde 75 milyon insanın yaşadığını belirten gazete, “Aptal sarayı inşa etmek yerine, Erdoğan parayı dağıtabilirdi” ifadelerini kullanıyor. 

5. Bir yıllığına 24 bin 415 tecrübeli öğretmenin maaşı ödenebilirdi: Türkiye’de 15 yıllık bir öğretmenin ortalama 25 bin 189 dolar kazandığını belirten gazete, “Saray yapmak yerine, birçok öğretmen işe alınabilirdi” diyor. 

6. NBA takımı San Antonio Spurs satın alınabilirdi: “Erdoğan kendini bir sultan gibi şımartmakta ısrarcıysa, en azından iyi bir spor takımı satın alabilir” ifadelerine yer veren gazete, San Antonio Spurs’ün 660 milyon dolar değerinde olduğunu hatırlatarak, “Saraya harcanan para takımı satın almaya yetmez, ancak belki biraz pazarlık fiyatı aşağı çekebilir” diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder